Zwangerschapsverlof

zwangerschapsverlof_Zweden

Zwangerschapsverlof is in Zweden net iets anders geregeld dan in Nederland. Je kunt met verlof gaan wanneer je wilt; dat spreek je af met je werkgever. Je werkgever mag je verlof niet weigeren, mits je het uiterlijk 2 maanden voor de uitgerekende datum afspreekt. Er is geen aparte regeling voor zwangerschapsverlof, maar je kunt betaald ouderschapsverlof opnemen vanaf 60 dagen voor de uitgerekende datum. Je kunt ook een paar uur per dag of halve dagen opnemen, en op die manier minder gaan werken.

Uitkering

Hoeveel geld je krijgt hangt af van je inkomen, en van je werkgever. Van de overheid krijg je een basisbedrag, de werkgever kan dat aanvullen tot 100% van je salaris. Het laagste bedrag dat je van de overheid krijgt is 7500 kronen(€728) bruto per maand, het hoogste 29010 kronen (€2817) bruto. Ook als je geen inkomsten hebt, krijg je wel die 7500kr per maand. Voor zelfstandigen is er ook een uitkering. De hoogte daarvan hangt af van je gemiddelde jaarinkomsten.

Zwangerschapsverlof of doorwerken?

Je kunt dus de laatste twee maanden van je zwangerschap betaald verlof krijgen. Maar de meeste ouders willen het ouderschapsverlof liever bewaren voor als het kind er is. Dus werken ze door tot de bevalling. Of nemen de laatste weken vakantie op. Dat kan ook.

De niet-zwangere ouder kan ook ouderschapsverlof opnemen. Bijvoorbeeld om samen naar een zwangerschapscursus te gaan, zo lees ik op de site van de overheid. Of je gaat gewoon lekker samen op ‘babymoon’ om je voor te bereiden op het ouderschap. Als je nog mag vliegen, tenminste.

Na de geboorte

In Nederland heb je vanaf de bevalling recht op 10 weken bevallingsverlof. Dit is afhankelijk van hoeveel weken zwangerschapsverlof je hebt gehad, dus of je baby voor of na de uitgerekende datum komt, maar samen is het maximaal 16 weken. Je mag 6 weken nadat de baby geboren is weer aan het werk, en de overige weken bevallingsverlof in delen opnemen. Als je langer dan 16 weken thuis wilt zijn, moet je onbetaald ouderschapsverlof opnemen.

In Zweden gaat het na de geboorte anders. Er is betaald ouderschapsverlof voor beide ouders. Maar liefst 480 dagen per kind, te verdelen over beide ouders. Dat zijn 96 weken. Iedere ouder moet daarvan verplicht 90 dagen opnemen, de rest mag je aan elkaar doorgeven. Dat betekent dat tot ruim na de eerste verjaardag van het kind een van de ouders thuis is. En dat moet ook wel, want er is geen kinderopvang voor kinderen onder 1 jaar.  Hoe het precies zit met ouderschapsverlof schrijf ik in een apart artikel.

Partnerverlof

In Nederland krijgt de vader (of beter gezegd de partner) na de geboorte 2 dagen verlof, en mag hij 3 dagen (onbetaald) ouderschapsverlof opnemen. Er zijn plannen om hier 5 dagen van te maken. In Zweden krijgt de vader 10 dagen verlof. Deze 10 dagen komen nog bovenop het betaald ouderschapsverlof. Als de moeder alleenstaand is, kan een naaste ook deze 10 dagen opnemen als mantelzorger. Dit verlof is bedoeld om bij de bevalling te kunnen zijn en te kunnen zorgen voor de moeder, het kind en eventuele oudere kinderen. Want in Zweden heb je dan weer géén kraamverzorgster die bij je thuis komt.

1 reacties op “Zwangerschapsverlof

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *