Songfestival

In mei is het weer zo ver: het Eurovisie songfestival vindt plaats. Tegenwoordig beslist een interne commissie bij de omroep AVROTROS wie er voor Nederland mag meedoen. In Zweden is dat wel anders. Hier organiseren ze een enorm groot muziekfestival. De winnaar van dit festival, bepaald door stemmen van het publiek, mag meedoen aan het songfestival in Israël.

Melodifestivalen, songfestival in het klein

Het Melodifestival, of Mello zoals de wedstrijd ook wel wordt genoemd, is veruit het populairste tv-programma in Zweden. Het festival bestaat uit een voorronde en uiteindelijk 6 shows die je live op tv kunt volgen. En echt íedereen kijkt daarnaar: meer dan 3 miljoen kijkers op een bevolking van nog geen 10 miljoen. Het festival wordt al sinds de jaren ’60 gehouden en heeft heel veel hits in Zweden opgeleverd. En maar liefst zes keer de winst van het Eurovisie songfestival.

Selectie van liedjes

Iedereen die ouder is dan 16 en tenminste 1 Zweedse songwriter heeft mag een liedje insturen voor de voorrondes. Er zijn jaarlijks ruim 3000 (!) inzendingen, die eerst door een delegatie van de Zweedse muziekproducersbond worden beoordeeld. Ongeveer de helft van de nummers gaat door. Vervolgens gaat een jury van muziekprofessionals, mensen van de Zweedse publieke omroep SVT en ‘gewone’ mensen de nummers beoordelen. In de jury zitten mensen van alle leeftijden. Eind september maken zij 28 winnende liedjes bekend, en eventuele uitvoerende artiesten. De SVT bepaalt wie het liedje uitvoert. Dat kan dezelfde artiest zijn als die de demo heeft ingezongen, maar het kan ook een hele andere artiest worden.

Liveshows

In februari beginnen de semi-finales met grote shows in verschillende plaatsen in het land. Uiteraard zijn deze shows live op tv te zien.  Er zijn 7 deelnemende liedjes per show. Het publiek kan stemmen per telefoon. De twee liedjes met de meeste stemmen na twee rondes gaan door naar de finale. Er is ook nog een ‘tweede kans’ finale. Daar strijden de 3e en 4e plaats van elke semifinale in duels om de laatste 4 plekken in de finale. Zo komen er uiteindelijk 12 nummers terecht in de finale in Stockholm. Kaartjes voor de generale repetitie verkopen net zo snel als die voor de finale zelf, en mensen komen uit heel Zweden op de finale af. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door punten van een jury en door punten van het publiek en de kijkers thuis.

Populair

Hoe kan het nu, dat in Nederland het Nationaal Songfestival een stille dood gestorven is, maar dat het in Zweden superpopulair is? Misschien maken ze in Zweden wel gewoon betere muziek? Feit is in ieder geval dat land erg goed is in het maken en exporteren van popmuziek. Er zijn talloze internationaal succesvolle Zweedse dj’s, producers, schrijvers en artiesten. Alleen al uit het feit dat er meer dan 3000 liedjes worden ingestuurd voor het Melodifestival blijkt dat er in ieder geval erg veel muziek gemaakt wordt in Zweden.

Muziekcultuur

Muziek maakt een belangrijk onderdeel uit van de cultuur. Van oudsher waren er veel rondtrekkende muzikanten die in de zomer alle dorpen bij langs gingen en zongen over de mooie natuur. Bij alle feesten en tradities horen liedjes die nog steeds gezongen worden door jong en oud. Op school krijgen alle kinderen muziekles van vakdocenten en zijn er veel mogelijkheden om een instrument te leren spelen. En als het al vroeg donker wordt en er veel sneeuw ligt in de winter, is er natuurlijk ook veel tijd om lekker binnen te zitten en muziek te maken. Tel daarbij op dat Zweden goed Engels spreken en dus makkelijk in het Engels kunnen schrijven en zingen, dat ze trots zijn op hun rolmodellen en zich graag door hun laten inspireren en dus internationale ambities hebben, en dat er een aantal goede organisaties zijn die beginnende artiesten ondersteunen in hun internationale ambities, en je heb een verklaring voor de populariteit van Zweedse popmuziek.

Luisteren

Wil je luisteren naar de deelnemers van Melodifestivalen dit jaar? Spotify (overigens een Zweeds bedrijf, toeval of niet?) heeft deze playlist voor je gemaakt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *