Loppis

loppis_zweden_rommelmarkt

Houd je van de traditionele vrijmarkten die op Koningsdag overal in Nederland gehouden worden? Dan houd je zeker ook van de Zweedse loppis

Loppis is kort voor loppmarknad, oftewel rommelmarkt. En die worden heel veel gehouden in Zweden. Vooral zo tussen april en september als het een beetje lekker weer is. Er worden markten georganiseerd waar je een tafel kunt huren, of er zijn kofferbakmarkten. En er zijn natuurlijk ook diverse kringloopwinkels waar je het hele jaar door terecht kunt voor boeken, servies of kinderkleding. Veel Zweden houden gewoon van tweedehands spullen. Misschien omdat ze zo goed opgevoed zijn met recyclen?

Wat is er typisch aan de Zweedse loppis?

In Nederland zijn er ook genoeg vlooienmarkten, kringloopwinkels en er is natuurlijk Marktplaats. In Zweden zijn er ook meerdere Marktplaats-achtige sites en apps. Maar er is een vorm van loppis die wel echt typisch Zweeds is. Als je in de zomer over het platteland rijdt zie je heel regelmatig een bordje met daarop loppis staan, en een pijl welke kant je op moet. Vaak kom je dan bij een huis waar een garage of schuurtje vol staat met rommel, waar je lekker tussen mag snuffelen of er nog iets leuks bij zit. Het is geen probleem als je geen contant geld bij je hebt, want bijna alle Zweden hebben Swish op hun telefoon. (Een app die gekoppeld is aan je bankrekening, waarmee je kleine bedragen kunt overmaken naar een mobiel telefoonnummer.) Voor veel Zweden hoort het er echt bij om hun zomerhuisje met allerlei tweedehands vondsten in te richten. En de mensen die een loppis aan huis hebben vinden het natuurlijk erg leuk om te kijken wie er allemaal komt aanwaaien en houden dan wel van een praatje maken.  Soms kun je er zelfs even in de tuin gaan zitten voor fika!

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *