Gordijnen

kerstverlichting trappetje raam

Zweden doen niet aan gordijnen. In de winter wordt het ’s middags al vroeg donker, en ik vind het zelf dan heel ongezellig om tegen zo’n zwart gat van een kaal raam aan te kijken. Maar de Zweden laten de gordijnen altijd open, áls ze ze al hebben. Voor de gezelligheid zetten ze een schemerlampje voor het raam. Voor elk raam een lampje. (Aha, dus dáárom verkopen ze bij Ikea zoveel kleine schemerlampjes!) Er zit dan ook handig genoeg in de buurt van elke vensterbank wel een stopcontact. En rond de kerst gaan ze helemaal los met de kerstverlichting. Denk aan: een trappetje voor elk raam. Ook op kantoor. Dat zijn heel veel trappetjes…

Zomergordijnen

In de zomer doen Zweden óók niet aan gordijnen. Ook niet in de slaapkamer. Daar hangen van die mooie dunne gordijnen die luchtig wapperen in een zomers briesje, en waar het zonlicht fijn doorheen filtert. Gek genoeg vinden ze het geen probleem dat de zon dan vanaf vier uur ’s ochtends vrolijk de slaapkamer binnen schijnt… Een goede tip van mij voor als je een vakantiehuisje in Zweden huurt: neem vuilniszakken en een rol plakband mee, of gebruik een slaapmasker!

Recyclen

oud papier wordt apart ingezameld in Zweden

Het sorteren van afval en het belang van recyclen wordt de Zweden met de paplepel ingegoten. Al op de voorschool gaan kinderen een keer per jaar op pad om zwerfafval te verzamelen rond de school, en leren ze over recyclen en de gevolgen van afval voor het milieu. Er zijn maar weinig openbare prullenbakken: zo worden mensen gestimuleerd hun afval weer netjes mee te nemen. En op de plekken waar je afval kunt weggooien, heb je minimaal twee maar vaker veel meer opties om het te scheiden. Op alle verpakkingen staat vermeld hoe je het moet sorteren. Handig, want soms is het best onlogisch zoals bij een bus Pringles: het deksel bij plastic, de afsluiting bij restafval en de bus (inclusief de bodem) bij het papier.

Ophalen of wegbrengen?

Aan de rand van elk dorp staat een hele rij containers waar regelmatig een auto met de kofferbak open bij staat. Alleen het restafval en het GFT (zonder T) wordt opgehaald, de rest moet je zelf wegbrengen. Dat is:

  • Plastic
  • Papier en karton
  • Kranten en tijdschriften (ja, apart van het overige oud papier)
  • Metaal
  • Glas
  • Overig afval zoals batterijen, gloeilampen, verfresten etc.

Theezakjes mogen bij de etensresten, melkpakken gewoon bij het oud papier en er is geen enkele discussie over welk plastic wel of niet gerecycled kan worden.

Etensresten worden gratis opgehaald; dat wordt als bio-brandstof gebruikt. Voor het restafval betaal je een vast bedrag en een bedrag per kilo. Je kunt zelf kiezen hoe vaak de container geleegd moet worden: elke week, om de week of 1x per maand. Voor tuinafval kun je een aparte container nemen, tegen betaling. Althans, zo is het in Stockholm. Dit verschilt misschien per gemeente.

Statiegeld

Ook is er een uitgebreid statiegeldsysteem: op blikjes en kleine PET-flesjes zit ook statiegeld. Er komen regelmatig kinderen aan de deur vragen of we nog ‘pant‘ hebben. Ze zeggen dat ze het inzamelen voor hun klas, maar volgens mij kopen ze er gewoon snoep van. In de stad zie je soms ook minder bedeelden op straat met grote zakken de prullenbakken bij langs gaan op zoek naar lege blikjes of flesjes. Die zie je dan ook zelden als zwerfafval liggen: het systeem werkt prima.