Fika

kanelbulle-fika-in-zweden

Fika is een van die Zweedse begrippen die in Nederland inmiddels een beetje bekend is geworden. Er wordt mee bedoeld dat je even rustig gaat zitten met een kop koffie met iets lekkers erbij, zoals een kaneelbroodje. Maar het is niet zomaar een pauze. Fika is een bewuste pauze. Je stopt even met wat je aan het doen was, en gaat rustig zitten. Je geniet van je koffie, je lekkers en je gezelschap. Maar je kan ook fika nemen in je eentje. Meestal nemen mensen een fikapauze rond 10.00uur ’s ochtends of om 15.00uur ’s middags. En het is heus niet altijd met iets lekkers er bij, maar als je in een koffiebarretje komt en je ziet de vitrines vol liggen is het moeilijk te weerstaan.

Koffiepauze

Iedereen neemt op zijn werk wel eens een koffiepauze. En er zijn altijd collega’s die je ervan verdenkt meer tijd bij de koffieautomaat door te brengen dan achter hun bureau. Maar de Zweedse fikapauze is anders. Iedereen neemt namelijk tegelijk een break. Je hebt echt even de tijd om iemand te spreken. En dan vooral niet over het werk, dat is echt not done. Deze bewuste en gezamenlijke rustpunten in de werkdag zouden wel eens een gunstig effect kunnen hebben op de stress die mensen op het werk ervaren.

Wat neem je bij de fika?

De fika is dus een serieus begrip in Zweden. Er is dan ook een uitgebreid assortiment aan fikabröd en andere lekkere dingen te verkrijgen. Er zijn een paar klassiekers die in alle bakkerijen, koffiebarretjes, lunchrestaurants en stationskiosken wel te krijgen zijn.

  • Kanelbulleeen zacht broodje met suiker en kaneel. Heeft op 4 oktober zijn eigen jaarlijkse feestdag.
  • Kokosboll of chokladboll: een bolletje gerold van kokos, havermout, chocolade en suiker.
  • Kladdkaka: een machtige chocoladetaart, zoals een kleverige brownie.
  • Dammsugare of punschrulle: het lijkt op een mergpijpje maar de vulling is geen cake of crème maar vooral cacao en suiker, met een drupje sterke drank (arak of punsch).
  • Hallongrotta: een rond vanillekoekje met een stip frambozenjam in het midden.

Ok, dat zijn er vijf, maar ik zou zo nóg vijf klassiekers kunnen noemen. Ik zei toch dat fika een begrip was. De Zweden vinden overigens zelf dat ze veel koffie drinken, maar dat valt vergeleken met Nederlanders nog wel mee. En natuurlijk mag je ook een kopje thee, een glas melk of een glas water bij de fika nemen. Geniet ervan!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *