Drogist

drogist-in-zweden

Een drogist is een typisch Nederlands fenomeen. Eén winkel waar je naar toe gaat voor zowel toiletartikelen, pillen, make-up, schepsnoep als babyproducten. Als je het zo opnoemt klinkt het eigenlijk ook best vaag. En als buitenlanders de Kruidvat, kampioen branchevervaging, binnenstappen begrijp ik het helemaal als ze niet snappen in wat voor winkel ze zijn. In Zweden bestaat er dus ook geen drogist.

Maar waar koop je dan je typische drogist-dingen?

Bij de supermarkt, de apotheek of het warenhuis. Het hangt er een beetje vanaf wat je nodig hebt.

  • De supermarkt heeft het basisassortiment zoals shampoo, tandpasta, maandverband en veel babyproducten. Bij de grotere supermarkten zoals ICA Maxi of Stora Coop hebben ze een groter assortiment met bijvoorbeeld ook make-up.
  • Voor pijnstillers en zalfjes, maar ook bijvoorbeeld lenzenvloeistof ga je naar de apotheek. De apotheek is hier ook gewoon een winkel, het lijkt wel een beetje op een drogist. Ze hebben vaak ook een voordelig huismerk. Achterin de winkel is een balie waar je de geneesmiddelen op recept kunt krijgen. Overigens heb je dat recept niet op papier nodig, want je noemt gewoon je ‘personnummer’ en de apotheker ziet in zijn computer precies wat je nodig hebt. Ook als het niet je vaste apotheek is.
  • In het warenhuis, bijvoorbeeld Åhléns kun je terecht voor lekkere geurtjes, make-up en bijvoorbeeld haarverf.

En mocht je het altijd heerlijk vinden om je eigen puntzak vol te scheppen met winegums en tumtummetjes, dan hoef je zeker geen medelijden te hebben met de Zweden omdat ze geen drogist hebben… Daarover meer in een ander artikel.

Gat in de markt?

Als je ondernemend bent aangelegd denk je misschien dat het een gat in de markt is om de drogist naar Zweden te brengen. Ahold heeft het geprobeerd in 2002. Vier jaar lang probeerden ze de Zweden naar de Etos te lokken, maar tevergeefs. De Zweden vonden het concept ‘drogist’ toch te vaag en de winkels werden geen succes. Nou ja, dat kwam niet alleen door het vage concept, maar ook doordat er destijds nog geen receptvrije geneesmiddelen mochten worden verkocht. Inmiddels is het monopolie van Apoteket opgeheven en zijn er meer plekken waar bepaalde geneesmiddelen receptvrij mogen worden verkocht. Dus misschien verdient de drogist in Zweden een tweede kans?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *