Snoep

snoep scheppen

Op de een of andere manier hebben Zweden in Nederland een gezond imago. Dat zal wel komen doordat ze veel in de frisse buitenlucht zijn. Of door de knäckebröd en Lätta. Maar ze eten echt heel veel snoep. Namelijk gemiddeld 17 kilo per jaar. Dat is een wereldrecord. De gemiddelde snoepconsumptie in de EU is 7 kilo per jaar.

zaterdag snoepdag

Kinderen groeien er mee op dat ze elke zaterdag een zakje snoep krijgen, de lördagsgodis. Of beter nog, ze mogen zelf hun eigen zakje volscheppen. Want het liefst eten Zweden lösgodis: los snoep. In elke supermarkt staan, strategisch bij de kassa, rijen met bakken schepsnoep opgesteld. Een tankstation langs de snelweg kan rekenen op extra stops als er een snoepwinkel met wel 1000 soorten schepsnoep naast zit. Op kantoor is het niet ongewoon als er op vrijdag een schaal snoep bij het koffieapparaat staat. Het is dan tenslotte al bijna zaterdag.

zakje Snoep

Dat de kinderen aan het eind van een kinderfeestje een snoepzakje mee naar huis krijgen, kennen we in Nederland ook wel. En wij hebben de paaseitjes, de chocoladeletter en natuurlijk drop. Nederlandse kinderen worden ook nog steeds vaak genoeg beloond met snoep, bijvoorbeeld als ze de wandelvierdaagse hebben uitgelopen of hun zwemdiploma hebben gehaald. Maar in Zweden hoort bij élke gelegenheid snoep, zo lijkt het.

  • Pasen? Snoep. Verpakt in een mooi papieren ei, dat wel.
  • Vakantie? Snoep.
  • Halloween? Snoep. Geen wonder dat het Amerikaanse feest in Zweden zo populair is. Trick or treat!
  • Verjaardagsfeestje? Snoep. De kinderen moeten er wel wat moeite voor doen om het felbegeerde zakje te krijgen, dat wel. Namelijk met een andere traditie: het spelletje fiskdamm.
  • Avondje Netflixen? Snoep.
  • Kerst? Snoep. Om precies te zijn juleskum, een super zoet schuimpje in de vorm van een kerstmannetje en natuurlijk polkagris, de bekende rood-witte zuurstokken.
  • Onderweg tanken? Snoep.

Het grote verschil met Nederland is dat ook volwassenen veel snoep eten. Bij ons is dat toch vooral iets voor kinderen en scholieren. Volwassenen eten onderweg misschien Autodrop, maar ze hebben niet elke zaterdagavond een schaal snoep op tafel staan.

Maar waarom eten zweden dan zoveel snoep?

In de 17e eeuw werd het raffineren van suiker ontdekt. Apothekers in heel Europa verkochten kandijsuiker, een delicatesse. Vanwege de prijs alleen weggelegd voor de rijken. In de 19e eeuw werden er in Zweden al veel suikerbieten verbouwd. Suiker werd op die manier goed verkrijgbaar en dus goedkoop. Snoepjes waren voor iedereen betaalbaar. Rond de eeuwwisseling waren er in Zweden al 100 snoepfabrieken. 50 jaar later kwamen ze er achter dat al die zoetigheid toch wel erg slecht was voor je gebit. Toen werd de lördagsgodis ingevoerd: voortaan mochten kinderen alleen nog maar in het weekend snoep eten. En zo is het nog steeds, voor kinderen én volwassenen. Laten we ze maar niet vertellen dat je hagelslag op je brood kunt doen…

2 reacties op “Snoep

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *