Dekbed voor baby’s

dekbed_babys_Zweden

Een dekbed voor baby’s. Aan de producten van Ikea kun je stiekem ook wat aflezen over de Zweedse cultuur. Over kleine schemerlampjes bijvoorbeeld. Maar dus ook: babydekbedden. Die verkopen ze, weliswaar met de aanbeveling dat ze pas vanaf 24 maanden gebruikt mogen worden. 

Veilig slapen

Dat is niet omdat de ledikantjes van Ikea zo groot zijn dat een kind van 2 er nog makkelijk in past, mét een dekbed. Het is het advies van de overheid in Nederland om voor kinderen onder de twee jaar geen dekbed te gebruiken. Ze kunnen er te ver onder komen te liggen, het is te warm, ze kunnen in de hoes verstrikt raken etc. Gewoon niet veilig, en voor kleine baby’s een risico op wiegendood. Maar in Zweden is het advies van Ikea: gebruik een dekbed niet voor baby’s jonger dan 12 maanden. Het advies van de Zweedse overheid is nog simpeler: zorg dat het gezicht van de baby niet onder de deken komt. Je mag dus wel een dekbed gebruiken, als je het gezicht maar vrij laat. Tsja, hoe doe je dat als een baby van een paar maanden oud wat meer begint te bewegen?

Dekbed of slaapzak?

In Nederland is het heel normaal om een slaapzak voor baby’s te gebruiken. Ideaal voor als ze wat meer beginnen te bewegen, want ze blijven altijd lekker warm. In Zweden zijn babyslaapzakken niet of nauwelijks te koop. Terwijl het er ’s nachts flink koud kan worden. Baby’s liggen in een ledikantje, met een dekbed en hoofdbeschermer of ‘bumper’. Die worden in Nederland ook afgeraden, want een kind kan er met z’n gezicht tegen aan gaan liggen en ademt dan geen frisse lucht in. Om die reden mag je in Nederland helemaal geen zachte dingen bij een klein kind in bed leggen. In Zweden worden bedbeschermers juist aangeraden, want anders komt je kind misschien met z’n benen of armen vast te zitten tussen de spijlen.

Hoofdkussen

De meeste ouders weten wel dat je geen kussen moet gebruiken voor baby’s omdat ze er in kunnen stikken. Maar sommige Zweedse ouders krijgen door het consultatiebureau toch aangeraden een speciaal kussentje te gebruiken. Die zou namelijk helpen tegen afplatten van het achterhoofd, wat kan gebeuren als een baby altijd op de rug ligt. In Nederland zeggen ze over zo’n kussentjes expliciet: niet gebruiken. Want dat kussentje blijft misschien niet altijd netjes onder het hoofdje liggen, en dan is het toch een risico. En er zijn andere manieren om iets aan een plat achterhoofd te doen.

slapende_baby_dekbed_zweden

Advies

Je zou zeggen dat er altijd onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van producten. En dat iets veilig is, of niet. Maar blijkbaar zijn er toch verschillen tussen landen. Dat zal wel met cultuur te maken hebben, met wat men gewend is om te doen. Gewoon je gezond verstand gebruiken dus maar, en niet in mooie marketingverhalen trappen. Dat lijkt me wel een goed advies voor jonge ouders. In ieder geval weet ik dat ik wel een handeltje in warme slaapzakken voor baby’s kan beginnen!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *