Roken en snus

rookverbod_zweden

Op 1 juli 2019 ging in Zweden een nieuwe tabakswet in. Het is nu ook verboden om buiten te roken op terrassen, perrons, bij bushaltes, in speeltuinen en voor de ingang van winkels en kantoren.

Roken

Ongeveer 7% van de bevolking tussen de 16-84 jaar rookt in Zweden, dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het doel van de regering is om in 2025 het aantal rokers onder de 5% te hebben. In Nederland is het aantal mensen dat dagelijks rookt 20% onder volwassen mannen, 14% onder vrouwen, en 2% onder scholieren van 12-18 jaar. Nederland heeft de ambitie om in 2040 een rookvrije generatie te hebben.

Snus

Als je naar de statistieken kijkt komt Zweden er dus goed vanaf en lijken er maar weinig mensen te roken. Dat is ook zo, maar dit beeld wordt behoorlijk vertekend door de groep snus gebruikers. Snus is een soort pruimtabak maar dan anders, want er wordt niet op gekauwd. Het zit meestal in een soort klein theezakje dat je onder je lip stopt. Het wordt verkocht in kleine ronde doosjes. Dit is dus ook tabak, er zit nicotine in, en het is ook verslavend en schadelijk voor je gezondheid. Alle tabak voor oraal gebruik is in 1994 in de EU verboden, maar Zweden heeft hier een uitzondering op gekregen.

snus_zweden

Sinds de invoering van steeds meer anti-rookwetten is het aantal rokers dan wel gedaald, maar het aantal ‘snusers’ is toegenomen. Je ziet in restaurants regelmatig mensen na het eten snus onder hun lip sneaken, terwijl ze vroeger misschien zouden hebben gerookt. Ongeveer 18% van de mannen gebruikt dagelijks snus, en 4% van de vrouwen. Als je kijkt naar het totale tabaksgebruik bij mannen en vrouwen, dus sigaretten of snus of beide, dan zien de cijfers er een stuk minder rooskleurig uit. Van de mannen gebruikt 25% dagelijks tabak, en van de vrouwen 10%. Nog flink wat werk aan de winkel dus voor Zweden!

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *